Vad har hänt?

Hösten 2013

Nätverket samlar sig.

Publicerat: 16 oktober 2013

Dagen efter beskedet från Stena om att renoveringarna skjuts upp samlades c.a. 60 boende i HGF:s lokaler till stormöte. Diskussionen var livlig och många kloka synpunkter lyftes. Den enade uppfattningen var att detta måste få ta tid och att det fortfarande är upp till Stena att visa att de menar allvar med en dialog.

Stena vill ha dialog. Vi ställer krav.

Publicerat: 16 oktober 2013

Den 15 oktober skickade Stena Fastigheter ut ett nyhetsbrev med rubriken ”Vi avvaktar upprustningen och vill gemensamt hitta nya lösningar med er som bor på Pennygången”.

Bengt Gustafsson, VD för Stena Göteborg, säger till GP: ”Vi erkänner att vi inte har varit tillräckligt tydliga i dialogen med de boende. Vi gör nu ett omtag och vill skapa bra förutsättningar för att de boende ska bli delaktiga i att ta fram ett alternativ för Pennygången i framtiden”. Han vill dock inte prata om hyresnivåer

Kommentarer från boende på Pennygången är avvaktande:

”Visst låter det bra att Stena fastigheter nu vill ha dialog, men först måste vi få veta vad dialogen ska handla om”


Sommaren 2013

Pennygången i Almedalen

Publicerat: 4 augusti 2013

Daniel Carlenfors och Mattias Axelsson var i Visny under Almedalsveckan för att väcka opinion kring det som händer på Pennygången.

Vid flera tillfällen blev Stena Fastigheter och deras ledning ifrågasatt (seexemeplvis det här klippet). En längre sammanfattning i podformat finns iavsnitt 4 och 5 av Pennypodden.

Hyresgästföreningen Valvteglet bryter samarbete med Stena Fastigheter

Publicerat: 4 juni 2013

Den lokala hyresgästföreningen på Pennygången har bestämt att avbryta allt samarbete med Stena Fastigheter gällande familjedagen och istället anordna dagen i egen regi.

Bakgrunden är Stena Fastigheters planer på att höja hyrorna med 60%, vilket skulle leda till att åtta av tio hyresgäster inte kan bo kvar på Pennygången. Många hyresgäster, senast i dagens GP, har påpekat det orimliga i att Hyresgästföreningen samarbetar med Stena Fastigheter.

Läs pressmeddelandet från den lokala hyresgästföreningen.


Pennypodden – podcast om bostadspolitik

Publicerat: 2 juni 2013

Första avsnittet av Pennypodden – podcasten om bostadspolitik finns nu ute för lyssning. Det är Mattias Axelsson och Daniel Carlenfors från Pennygångens Framtid som pratar om Pennygången, renoveringar och bostadspolitik.


April/maj 2013

Pennydagen 2013 blir av (boka in 31 augusti)

Succén från förra året blir av igen. Årets Pennydagen kommer du kunna uppleva den 31 augusti.

Mer information kommer löpande, dels på Facebookssidan för evenemangetoch dels på hemsidan.

Onsdagssoppa på Pennygången

Alla onsdagar i maj bjuder Kafé Andra Bullar in till onsdagssoppa på Höjspunkten. Lokalen har varit fylld till bredden av hyresgäster som vill äta soppa och umgås med grannar.

Första maj för hyresgästernas rättigheter

På första maj samlades ett sextiotal personer (mestadels Pennygångenbor) på Drottningstorget i Göteborg för att manifestera för hyresgästernas rättigheter.

Läs mer på bloggen Two Green Spirits

Februari/Mars 2013

Arbetet för Pennygångens framtid fortsätter

Under årets första månader har arbetet inom Nätverket Pennygångens framtid enträget fortsatt.

  • Fem artiklar till kulturtidsskriften Alba har skrivits och publicerats
  • Nätverket har deltagit i diskussioner med Rådet för integration och samhällsgemenskap (där bl.a. Bengt Gustafsson från Stena finns med) om hur man kan renovera socialt hållbart
  • En ansökan har lämnats in av Mistra Urban Futures till Vinnova där bl.a. Pennygången lyfts fram som ett område sm kan bli ett pilotprojekt för ”hållbar renovering och förvaltning av befintliga äldre bostäder”
  • Studenter från bl.a. HDK, JMG och Halmstads högskola håller på och skrivet uppsatser och gör examensarbeten där Pennygången finns med.
  • Representanter från Nätverket har föreläst eller ska föreläsa om Pennygången på olika platser i Göteborg, i Stockholm och i Malmö.

December 2012

Hyresnämndens dom

Den 19 december kom hyresnämndens dom som i korthet innebär att Stena Fastigheters för genomföra det förslag till åtgärder som man planerat för trots hyresgästernas protester. Domen kommer med stor sannolikhet att överklagas.

Läs hela domen och kommentarer ifrån Nätverket Pennygångens Framtid.

Hyresnämnden och manifestation

På förmiddagen den 5 december hölls förhandlingar i hyresnämnden om Pennygången. Dom kommer att meddelas den 19 december kl. 14.00. Läsmer om hyresnämnden.

Utanför hyresnämnden hölls en manifestation på parollen – ”Rätten att bo kvar”. Läs mer om manifestationen.

November 2012

Hyresnämnden kommer avgöra frågan om Pennygången 5 december

Datumet för förhandlingarna i hyresnämnden är klart. Det blir den 5 december som Stena kommer att försöka övertyga nämnden om rimligheten i att göra de omfattande renoveringar som man vill göra på Pennygången.

Om man ser hur hyresnämnden dömer i vanliga fall så kommer de att döma till Stenas fördel. Dock kommer Nätverket Pennygångens framtid ihop med ”Rätten att bo (Göteborg)” manifestera för ”Rätten att bo kvar”.

SVT Debatt om hyreshöjningar

Pennygången var ett av de områden som användes som exempel när man i SVT Debatt diskuterade miljonprogrammens framtid.

Se debatten här (ligger kvar året ut).

Oktober 2012

Pennygången blir ett ärende för hyresnämnden

Stena Fastigheter har nu gått vidare till hyresnämnden för att den vägen försöka få igenom sina planer på en omfattande ombyggnad av Pennygången i Högsbo.

I renoveringsetapp 1 på Pennygången (nummer 33-47) ingår 54 lägenheter. 15 av dem står i dag tomma. Av de resterande har 24 hyresgäster godkänt renoveringen, två har sagt nej och 13 har inte svarat.

Det är de sistnämnda 15 hyresgästerna som inte sagt ja som nu blivit kallade till förhandlingar i hyresnämnden.

Hyresgästföreningen kommer att erbjuda juridisk hjälp inför och under processen i hyresnämnden till alla de medlemmar som så önskar.

Läs mer om vad hyresnämnden är och vad du har för rättigheter.

80% kan inte bo kvar om Stena får som de vill

Resultatet av enkäten som besvarats av hyresgästerna på Pennygången är klart. Så här skriver HGF:

”Över 80 procent av hyresgästerna på Pennygången i Högsbo anser sig ha små eller mycket små möjligheter att bo kvar efter ägaren Stena Fastigheters planerade upprustning av området. Det visar en enkät som Hyresgästföreningen genomfört i området och som besvarats av cirka 40 procent av hyresgästerna./../

En överväldigande majoritet av hyresgästerna, 97 procent, anser också att de i liten eller mycket liten grad har kunnat påverka Stenas förslag på upprustning.”

Resultatet är skrämmande, men tyvärr väntat. För att alla ska kunna bo kvar är det viktigt att ALLA fortsätter att kämpa och arbetar för oss som bor och vill bo kvar på Pennygången

Video till Stena Olssons Compagnie – Pennygången Style

21 september 2012

Som en del av protesterna mot Stenas planerade hyreshöjningar har boende på Pennygången skrivit en ny text till Nationalteaternas låt ”Stena Olssons Compagnie”. Under Pennydagen spelades även en video till låten in.

Läs mer information om låten och den nya texten.

Examensarbete om Pennygången

Arkitektstudenten Frida Stenberg har skrivit sitt examensarbete om Högsbohöjd. Studien genomförs som en fallstudie av Högsbohöjd, vilken i undersökningen delas upp i två delområden; Växelmyntsgatan och Pennygången.

Arbetet heter Gentrifiering – Högsbohöjd ett bostadsområde i förändringoch finns att ladda hem som pdf.


Augusti 2012

Pennydagen 18 augusti

På Pennydagen den 18 augusti genomfördes en hel rad lyckade aktiviteter – bl.a. en uppskattad stadsvandring som går att se på vår kanal på youtube.


Juli 2012

GP uppmärksammar Nätverkets kamp

I en stor artikel i Göteborgs-posten uppmärksammas kampen på Pennygången. Rubriken lyder ”Hyreskampen fortsätter – De boende på Pennygången ger sig inte”.


Juni 2012

Protestpicknickar

Ungefär åttio boende samlades på torsdagseftermiddagen för att äta picknick tillsammans och protestera mot Stena Fastigheters hyreshöjningar.Läs mer


Maj 2012

Lyckad manifestation

Trots det halvdåliga vädret och det tidiga klockslaget samlades över 200 personer på Pennygången för att protestera mot Stena Fastigheters hyreshöjningar. Gemensamt marscherade man mot projektkontoret. Stena hade dock flytt fältet.

Läs mer om manifestationen. För allas rätt att bo kvar!

Dokumentärfilmaren

Från och med i maj har två dokumentärfilmare följt Pennygångens framtid. De har varit med på olika möten, demonstrationer och Pennydagen. Projektet är långsiktigt men redan nu finns ett smakprov:


April 2012

Rapport från Nätverket: ”Vilka kan bo kvar på Pennygången efter renoveringen?”

Koordineringsgruppen för ”Nätverket Pennygångens framtid” har gjort en undersökning bland de hyresgäster som bor i Etapp 1. Resultatet är nu färdigt och kan läsas i rapporten ”Vilka kan bo kvar på Pennygången efter renoveringen?” (pdf, c.a. 200 kb).

Bland annat kan man konstatera att 75% av de svarande räknar med attinte kunna bo kvar efter en eventuell renovering och hyreshöjning.


Mars 2012

Nätverket Pennygångens framtid startas

Som ett resultat av Stena Fastighetersförslag på hyreshöjningar och ovilja att kommunicera med oss hyresgäster bildades i mars 2012 Nätverket Pennygångens framtid. Syftet med Nätverket är att arbete emot Stenas nuvarande förslag och istället jobba för att alla ska ha möjlighet att bo kvar efter en renovering.

Stena Fastigheter släpper en bomb

Att Pennygången är ett område som behöver renoveras vet de som bor här mer än väl. Men när Stena Fastigheter i mars 2012 skickade ut informationsblad dels om renoveringarna och dels om vilka hyresnivåer man vill ha började ilskan och kampviljan gro. Enligt det förslag som Stena Fastigheter skickat ut kommer hyreshöjningarna i samband med renoveringarna blir över 60%. För en fyrarummare skulle den nya hyran bli närmare 10.000 kronor i månaden.

En tanke på “Vad har hänt?

  1. Ping: Autonoma vänsterns nya arena - bostadspolitiken | Rebecca Weidmo Uvell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s